Är en ledningsgrupp en samling människor?
- Krister Svensson
- Apr 14
- 2 min read

För någon dag sedan så var jag och hjälpte en kund med teamutveckling av deras ledning och chefsgrupp.
Med hjälp av DISC analyser så kartlade vi deras nuvarande kommunikation och identifierade vad de kunde förändra, deras styrkor och utvecklingmöjligheter. Med DISC i team får man fram tydliga kartor över vart man befinner sig naturligt och anpassat i sin kommunikation.
En välfungerande ledningsgrupp är avgörande för hela organisationens framgång. Det är här riktningen sätts, strategiska beslut fattas och det gemensamma ledarskapet formas. Men även den mest kompetenta grupp av chefer kan hamna i samarbetsutmaningar om kommunikationen brister eller om beteendeskillnader inte hanteras medvetet. Just därför är det så viktigt att arbeta aktivt med både kommunikation och beteende i ledningsgruppen.
Kommunikation – mer än bara information
Många organisationer antar att "vi kommunicerar ju hela tiden" – men kommunikation är inte bara att informera. Det handlar också om att:
Lyssna aktivt
Tolkningsförstå varandra
Våga ta upp svåra frågor
Ge och ta emot feedback på ett konstruktivt sätt
När kommunikationen fungerar bygger man tillit, tydlighet och gemensamt ansvar. När den brister riskerar man misstolkningar, tystnadskultur och ineffektiva beslut.
Beteenden – nyckeln till samspel
Alla ledare i en grupp har olika sätt att agera, fatta beslut och hantera konflikter. Dessa beteenden formas av personliga drivkrafter, erfarenheter och preferenser. Utan insikt om varandras olikheter kan det uppstå frustration eller låsningar. Genom att synliggöra och prata om våra olika beteendestilar – till exempel med verktyg som DISC – blir det lättare att:
Förstå varför andra reagerar som de gör
Anpassa sitt sätt att kommunicera
Fördela roller och ansvar på ett smartare sätt
Skapa ett klimat där alla kommer till sin rätt
Ett gemensamt ansvar för ett gemensamt ledarskap
I en ledningsgrupp räcker det inte att var och en är en bra chef – man behöver också fungera som ett team. Att arbeta med kommunikation och beteende stärker det kollektiva ledarskapet och bidrar till att beslut fattas snabbare, att samspelet blir smidigare och att man står mer enat inför organisationen.
Att investera tid och fokus i dessa frågor är inte ett "mjukisprojekt" – det är en strategisk satsning på effektivitet, hållbarhet och resultat.
Gruppen fick ett underlag för att skapa en medveten strategi i sitt arbete, och förståelse för kollegornas kommunikation. Är man prestigelös och nyfiken i den här typen av arbete så skapar man ett team som tar sig fram emot målet med effektiv kommunikation.
Sitter du i en ledningsgrupp som vill kommunicera effektivt emot era mål. Hör av dig.