top of page

Stressad, idag igen?En vanlig upplevelse när man upplever stress är det känns som att det är saker som du måste göra överallt.

Dessvärre så ökar den känslan desto mer du tänker så, och du behöver sätta stopp för tankarna men desto mer du tänker att du inte ska tänka så, desto mer snurrar tankarna i huvudet och du är säker på att du har missat något.


Det sprider sig en känsla av panik i kroppen och alla signaler är på rött. Men du vet egentligen inte varför.


Ta en kort stund och andas. Sätt dig ner i stillhet och fokusera på din andning. Finns det inte ett ledigt rum på kontoret så gå in på toaletten, eller gå utomhus och sätt dig på en bänk. Det behöver inte vara lång tid.


Det räcker egentligen med att du gör det, någon minut för att bryta av, öka syreupptagningen, och komma bort från de tankar som snurrar.


När vi fokuserar på vår andning sker flera intressanta fysiologiska förändringar i kroppen. Här är några av de vanligaste effekterna:


  1. Minskad stressrespons: Medveten andning kan aktivera det parasympatiska nervsystemet, vilket motverkar den "kämpa eller fly" stressresponsen som är kopplad till det sympatiska nervsystemet. Detta kan leda till en känsla av lugn och avslappning.

  2. Reglering av hjärtfrekvens: Fokuserad andning kan påverka din hjärtfrekvens. Djupa, långsamma andetag kan sänka hjärtfrekvensen och öka parasympatisk aktivitet.

  3. Syreupptagning: Medveten andning kan optimera syreupptagningen i kroppen. Djupa andetag förbättrar lungfunktionen och ökar syresättningen av blodet, vilket ger mer syre till muskler och organ.

  4. Minskad spänning: Medvetenhet kring andningen kan minska muskelspänning. Många människor spänner sig omedvetet i bröstet och axlarna när de andas grunt. Med djupare andning kan man slappna av i dessa områden.

  5. Minskat blodtryck: Reglerad andning kan bidra till att sänka blodtrycket, särskilt hos personer som lider av högt blodtryck.

  6. Mental fokus: Fokuserad andning kan också förbättra mental klarhet och koncentration. När vi fokuserar på vår andning, skiftar vi vår uppmärksamhet till nuet och kan därför förbättra vår förmåga att fokusera på andra uppgifter.


Gör det till en vana att några gånger under dagen fokusera på din din andning i stillhet. Det kommer att hjälpa dig.


När du gör det, så är du redo att börja arbeta att reda ut vad som är vad och få ner din känsla av panik.
8 views
bottom of page